Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Arcok a foglalkozásokról

Az ékszerkészítés nagyasszonya (Szimi beszélgetése alapján)

Száva szereti ezeket az ékszerkészítős dolgokat. Nagyon szereti a színes ruhákat és észrevettük, hogy nagyon különlegesen öltözködik és most különleges ékszereket készít, mivel lomokból csinál fülbevalókat, kitűzőket és gyűrűket. „Amik az utcán vannak igazából nem lomok, hanem kincsek. Nagyon értékesek.”  - mondja Száva. Jó érzés volt vele beszélgetni, mert ő különleges ember és nem csak kedves és okos és szép, ahnem az emberek körül akikkel beszélgettem p a legérdekesebb is.  Ő egy igazi kreatív ember.

 

Az arab festő (Gábor beszélgetése alapján)

Ahmednek hívják. Irakból hazánkba szakadt ember ő. Menekültként él Magyarországon, egy táborban kell élnie, és mivel elég nehéz neki a magyar, a fia segített fordítani, mert volt némi nyelvi nehézség közöttünk. Éppen egy hajót festett, amikor rátaláltunk. Nagyon jól érzi itt magát és szívesen festeget… Egyébként a foglakozása szerint asztalos. Szereti ezt csinálni, mert alkothat és szépet hozhat létre egy darab fából… De azt is elmondta, hogy itt Magyarországon nehéz itt neki, mert van egy nagy bánata: nincs igazi muszlim közösség, vagy is egészen mások, mint náluk vannak otthon. Hiányzik neki a hitélet…

 

Újra gyerek lehet

Gábor tanít. Színészmesterségre tanít gyerekeket. Nagyon jól érzi itt magát, mert újra gyerek lehet, és neki nagyon nagy öröm, hogy taníthatja a gyermekeket színészkedni, mert nagyon szereti a munkáját. Örül, hogy itt lehet. Ezt a mai rendezvényt együtt csinálták Marcival és Rodrigóval, akikkel régről ismerik egymást, sokat dolgoztak már együtt, és sok gyerekkel találkoztak együtt, akikkel együtt játszottak és színészkedtek.

"Szerintem Gábor nagyon kedves, aranyos fiú. Igazi jó arc, mert vagány és belevaló, de hallgatnak rá a fiatalok, mert okos is. Nagyon jól színészkedik és nekem ez bejön.  Ő inkább vicces ember, sokszor vidám és szeret visszaesni a gyerekkorba, mert játékos." (Szimi)

"Felrúgja a közösségeket. Lehet, hogy nem jól fejezem ki magam, de azt akarom igazából mondani,hogy valami megszületik a fejében és megvalósítja, úgy, hogy a sok hülyeséget kirúgja a fejéből, és mások fejében is rendet tesz. Nem a napi politika mentén, hanem a saját elképzelése alapján cselekszik." (Gábor)

 

A lány, aki a tűzzel játszik (Gábor beszélgetése alapján)

Na, hát ő egy kemény dió volt. Nagyon zárkózott volt a beszélgetés elején, és nagyon nehezen indult a beszélgetés. „A művészetet ki kell vinni az utcára, le kell szólítani az embereket és ismerkedni kell, közösségi teret formálni ilyen módon , és a közterületen ez azért jó, mert a nevében is benne van hogy közösség. Ezért van a hely. Csak az emberek nem használják ki. Pedig elvileg itt mindenki szabadon csinálhatja, amit akar” – mondja a tűzzel játszó lány.

"Hogy mit gondolok róla? Elhittem neki, hogy igazat mond, mert úgy tűnt őszintén beszél. Van benne kis kettősség, művészet, meg művész, és mint olyan, nyitott, és adni akar, de mint ember, ő maga zártságot tükröz és nehezen nyílik meg. Nyitott és azért egyszerre zárt is. Fura. Érdekes. De jó."

0 Tovább

Lomtalanítás, ahogy mi látjuk

Viszik ki a lomit. Valaki kidobta, mert nem volt rá szüksége. Amire valakinek nincs szüksége, az a másiknak éppen egy kincs. A Szemétámok hajóépítői számára például ez egy valóságos kincs...

 

Táncol vagy buliba megy? Vicces egy fazon. Mondhatni egy rocker, de ő inkább csak egy sima gyerek.

 

Az élet meg a néni

Az idős nő, alighanem várja a lomtalanítást, mi akad le neki… Na, de akik a kocsin vannak, azok már találtak vasat. Viszik leadják a MÉH-be jó pénzt kapnak érte. Mert szegény emberek is rá vannak szorulva, hogy megéljenek valamiből.  A kevés nyugdíjból biztos nem lehet megélni.

 

A fiú, akinek soha nem romlik el semmije

Na, őt ismerem. Először meg sem ismertem, mert annyira  más, de ahogy néztem, rájöttem, hogy hé, én ezt a fiút ismerem, mert ő a fiúmmal járt egy osztályba régen. Mármint, amikor a barátom volt… Szóval, mindegy, zűrös. Ismertem…

Na, ő egy rendes fiú, nem nézi a táncos filmeket, de a gyilkosos filmeket szereti. Négy testvére van. Van egy bátyja meg három nővére. Nyolcadik osztályos. Sportol. Össze-vissza csavarog. Ja, szobafestő szeretne lenni. Meg azt is mondja, náluk semmi nem megy tönkre. Persze, mert ők szuperhősök. :) Nem romlik el nekik semmi. De a lomisokról nincs véleménye. .. Soha semmilyen tárgyat nem vitt haza a lomtalanításról, és soha nem dobott ki semmit. Persze…

Egyszer sem nézett az ember szemébe, amíg az interjút készítettük vele. Furcsa…

Gábor szerint ő egy zárkózott ember, aki igazából nem mondja el azt, ami benne van, mert valószínűleg szégyelli a körülményeit. Átlagos fiatal fiú. Zárkózott srác, akit ha nem kérdezünk, nem is válaszol. Csak azért válaszolt, most is, mert egy ismerőse kérdezte őt. Egyszer sem nézett ránk. Hát vannak ilyen emberek.

 

Az egyik kislányt  akarta lefotózni ez a leányka, de mi fotóztuk le őt. Rafinált volt a csaj, de túljártunk az eszén. :) Mi még ravaszabbak volunk…

 

A gyerek szalad az úton, és a másik ember  meg lomizik.

 

Az emberek egyébként is elmennek egymás mellett. Most is. A szemét mellett mennek, és nem zavarja őket. Ott beszélgetnek mellette.

0 Tovább

Akcióban a csapatunk

Izgalmas feladat az akciózás. Kimentünk a szabadba és leszólítottunk idegen embereket, hogy megkérdezzük tőlük, mi a kedvenc foglalatosságuk, melyik a kedvenc állatuk, és egyébként is hogy élnek, mit csinálnak. Nagyon érdekes ám idegen emberek életébe belenézni. És képzeljétek el, mi is meglepődtünk mennyire nyitottak és őszinték voltak az emberek. Először még mi is bátortalanok voltunk , de utána felbátorodtunk, meg segítettek is nekünk és akikhez odamentünk nagyon kedvesen és jó szándékkal válaszoltak. Talán egy ember volt, aki nem is felelt nekünk, egy másik meg nem akarta, hogy megmutassuk az arcát.

Jó volt fényképezni is. Azt fotóztuk, hogy hogy néz ki ilyenkor ez a kerület, de csak úgy szabadott fotózni, hogy megmutassuk a kerület rejtett arcát, a szemét titkait. Ja meg a paparazzi fotók. Hogy viszonyulnak az emberek a szeméthez, mit gondolnak róla? Ezek láthatók a fotókon. Titkos képek. Nagyon izgalmas feladat. A végére nagyon belejöttünk, és kérdeztünk és fotóztunk, és el is tudtuk mondani, hogy leírjuk. Jobban emlékeztünk, mint azok a segítők, akik velünk jöttek… Érdekes volt…

A munkában részt vettek: Dóri, Szimonetta, Robertó, Gábor, Erika

0 Tovább

Loretta valósága

Németh Lorettának hívnak. A VIII. kerületben lakom. Szüleimmel élek. Két testvérem van. Egy model-divat iskolába járok, ahol kilencedikes vagyok. Hogy szabadidőmben mit szeretek csinálni?  Hát szeretek zenét hallgatni, de különben egész nap fekszek, nem nagyon csinálok semmit.:)

Érdekel a divat, ezért járok ebbe a suliba. Remélem, ha nagy leszek, varrónő leszek, mert ez viszonylag még érdekel.

Velük beszélgettünk először. A fiút Kristófnak hívják. A barátnőjével a Semmelweis Egyetem előtt ültek, a padon. Jól érezték magukat, viszonylag vidámak voltak, amikor leszólítottuk őket. Fura volt idegen emberekkel beszélgetésbe keveredni és féltem is először, de ott voltak velem a többiek is és segítettek, így valamennyire ment. Meg hát ők is kedvesek voltak. Sütött a nap és kellemesen beszélgettek a padon. Nyitottak voltak a kérdéseinkre és örömmel válaszoltak azokra. Nem zavartatták magukat. 

És képzeljétek! A kedvenc állatuk a pók. A fiúnak négy éve van egy mexikói pókja, ami tücsköt eszik. A biológia tanára miatt kezdett el pókot tartani, azóta rajta maradt.

Meglepett a srác. Még csak 19 éves, és azt mondja, sajnos nincsen szabadideje, mert nagyon elfoglalt. Vajon mi lesz vele később?

Hogy mit gondolok róla? Rendes embernek tűnik, nyitott, nem rosszindulatú. Akár bulizni is elmennék vele.

Ő egészen másféle ember. Érdekes volt vele beszélgetni.

Megtudtam róla, hogy másfél éve tanulja a gazdálkodás és menedzsment szakot. De még másfél év van hátra neki. Ő egy  igazi biciklis. Sportoló, ezért minden szabadidejét ennek szenteli. Úszik is, de főként biciklizik. Huszonhárom éves. Bármi, ami a sporttal kapcsolatos, azt szereti csinálni.

Van háziállata. Szerintetek hány? Kettő és fél. És macskák. A fél azért, mert a szomszéd macskája is mindig nála van. Ezért is, természetesen a kedvenc háziállata a macska. Cirmos cicák. Az egyik nemes állat ám. Erre nagyon büszke. Orosz kék vagy angol kék keveréke… Én nem értek hozzá, de ez biztos jelent valamit…

Véleményem a srácról:

Normális srác. Egyből válaszolt a kérdéseimre, nyitott volt,  pedig sietett valahova. Viszont zavart, hogy napszemüveget viselt, ami annyira nem volt szimpatikus, mert nem láttam a szemét, miközben beszélt. Annyira azért nem érdekes ember, hogy többet beszélgessek vele, de nem volt rossz fej…

Na. Hát ő igazán érdekes volt. Egy idős úr. Ő egy ötven év körüli szemüveges, fehér bőrű, ősz, rövid hajú, nem túlságosan ráncos, kinézetre okos tekintetű bácsi volt. Foglalkozása szerint orvos, legalábbis nekem azt mondta.

Csak úgy vállalta az interjút, ha ez csak gyakorlásból történik, és nem jelenik meg az arca sehol. Azt mondta, hogy van egy hatéves kislánya. Ez meglepett, mert már nem fiatal. Ezek szerint nem régóta van új kapcsolata. Fura. Jelenleg a kislánya nagycsoportos és unja az ovit, és ezért alig várja, hogy iskolába járjon, hiszen tud írni is és olvasni is… Látszik rajta, hogy odavan a lányáért. A kedvenc állata egy plüssegér, aminek fehér színe van. Meg egy lovat is szeretne, de nincs neki, mert itt Pesten hol tartaná? De nagyon szereti azokat.

A fehér egér, azt mondja, mindig velük van, amikor esznek, mert a lánya hozza az asztalhoz is. Ez se mindennapi…

Véleményem:

Nem volt annyira szimpatikus ez az ember, mert szigorú volt a tekintete. Olyan ember, akihez ha nem fűzne direkt feladat, akkor nem mernék odamenni ismerkedni. Most tudtam, hogy ott van mellettem még két ember, azért odamentem, és jó is volt, mert válaszolt, de azért kemény ez az ember, olyan szigorú.  Szóval, ha például beteg lennék, akkor nem hiszem, hogy megbíznék benne, mert kicsit félelmetes. Így messziről jobb nekem… Vannak ilyen emberek.

0 Tovább

Szemétálmok

blogavatar

Médiacsoportunk a ferencvárosi lomtalanításhoz kapcsolódó összművészeti megmozdulás keretében alakult meg. Írunk, fotózunk és blogolunk.

Utolsó kommentek