Mi az a gerillakertészet?

A gerillakertészet az 1990-es évek második felében jelent meg Angliában. Egy erőszakmentes civil kezdeményezés, amely arról szól, hogy az emberek hivatalos engedély nélkül szépítik meg a környezetüket virágok és fák ültetésével.

Flakonból cserép

Mi, Szemétálmodók, 2012. március 25-én egy budapesti lakásban összegyűlve ismerkedtünk meg a gerillakertészet fortélyaival. De mielőtt bármit is ültettünk volna, először műanyag flakonokból cserepeket készítettünk. Ezek leginkább lakóházakra emlékeztettek, de megtalálható volt köztük pavilon és szökőkút is.

A magbomba sikere

Ahogy én láttam, a többségnek a magbombakészítés tetszett a legjobban. A magbomba föld, agyagpor, víz és különböző magok összessége. Ebből különböző formákat lehet gyúrni, akárcsak a gyurmából. Ezeket a bombákat el lehet „vetni” az utcákon, ahol aztán idővel kivirágzanak. A magbombagyúrás igen élvezetes elfoglaltság. Kicsit piszkos munka, de megéri!

Ha minden ötödik ember tenne valamit...

Ezen a foglalkozáson sok újat tanulhattunk. Sajnos elég kevesen ismerik a környezet ilyesféle szépítését. Pedig ha legalább minden ötödik ember tenne valamit (akárcsak a saját környezetében), sokkal szebbek lennének a települések. Szerintem mi büszkék lehetünk az általunk előállított tárgyakra és a beléjük ültetett növényekre. És kíváncsian várjuk, hogy kivirágzik-e bármiféle növény egy kidobott, majd általunk megtalált és földdel teletömött kígyóbőr cipőben...

Szöveg: Krisz

Kép: Dóri és Dávid