Meg nem erősített forrás szerint a jövő évtől az utcán lévő lomok az FKF tulajdonát fogják képezni, így aki elemeli azokat, az szabálysértést követ el. A Szemétálmok szerkesztősége június 9-én kiment a VII. kerületbe, felmérni a lomizást. A lomisokat, lomjaikat pakoló lakókat és az utca emberét kérdeztük arról, hogy mi a véleményük a lomtalanításról és a tervezetről. „Ha nem lesz lomizás elfajulnak a dolgok és lopni fognak az emberek! Az emberek lomizás nélkül lopni, rabolni és gyilkolni fognak! Ha van lomizás tudnak venni ezt, azt, de ha nincs, akkor nem tudnak venni semmit!”- mondta Pál, az egyik lomis, akinek nincs más megélhetési forrása.

Fő értékek

Íratlan szabályok vannak a lomisok között, például nem egy kupac előtt láttunk táblákat „Lomis foglalt” felirattal. Sikerült megtudni, hogy ez azt jelenti, hogy le van foglalva a kupac, innentől az övé, nem másé. Ami nincs kiválogatva, ahhoz viszont bárki hozzá nyúlhat, elviheti, helyet hagyva a hobbi lomisoknak. A másik íratlan szabály, hogy mindig tartsunk rendet a kupacok körül. Pál, az egyik lomis azt mondta nekünk: „Aki szemetel nem is ember!”

Megéri-e lomizni?

Igaz, hogy sokak számára ez csak egy hobbi, de a többségnek a mindennapi betevőt biztosítja. Kölcsönösen jól járnak az emberek, mert vannak, akik megszabadulnak a lomjaiktól, mások pedig egy életet építenek fel belőle. Egyesek szerint nem kell semmit tenniük a megélhetéshez, mégis vannak, akik napi 15 órát dolgoznak az utcán. Egyfelől sokan úgy gondolják, hogy manapság már nem nagyon éri meg lomizni, másfelől viszont értékek is fellelhetőek a lomok között. 

Lomizás beszüntetése

Szerintük nem fogják tudni beszüntetni a lomtalanítást, mert nem tudják megoldani a lomok elszállítását. Nincs annyi konténer, amennyi elegendő lenne ennyi szemét elszállításához. A lomtalanítás befejezése mellett érvelők is úgy látják, a lomtalanítást nem tudják megszüntetni. Szerintünk nem szabad betiltani a lomtalanítást. Mivel rengeteg ember van, aki a lomtalanításból él. Az emberek jó szívvel fogadták a kérdezősködésünket -- lomizók és lakók egyaránt.

Viszonyok

Társadalmi kérdés, hogy lomis és nem lomis tud-e zavartalanul együtt élni egymás mellett. Elizabet az Angora Shop munkatársa elmondta, hogy őt csak azért zavarják a lomisok, mert már egy héttel előbb kiülnek, és ott helyben ürítenek, ordibálnak és randalíroznak, ezzel elűzve a vevőket. De más arról számolt be, hogy évek óta nem látott tettlegességet. Viszont a lakók többségét egyáltalán nem zavarja a lomtalanítás, hiszen ami nekik feleslegessé vált, az másoknak még jól jöhet, és még el is tüntetik az utcáról.

A mi meglátásunk

Én úgy láttam, hogy némelyik lomisnak elég nehéz a lomizásról beszélnie vagy egyáltalán nem is akart válaszolni a kérdéseinkre. Szerintem ez azért van, mert az emberek többsége lenézi őket, márpedig nem kell, hiszen ez számukra plusz bevételt jelent, rendet is tartanak a kupacoknál, zavartalanul tud működni az autós és a gyalogos forgalom.

Ezek után szerintem ki lehet jelenteni, hogy a lomizás egy megélhetési forma, és a legkevésbé sem szabad lopásként kezelni ezt a témát. A lomtalanítás igenis szükséges egy városnak, hogy lakói kölcsönösen jól érezzék magukat.

Fotó: Kili Dóri, Balogh Vivien